Zaanse Schans leefbaar en bereikbaar 

Waarom een ontwikkelstrategie?

De Zaanse Schans is onlangs uitgeroepen tot de meest bezochte toeristische attractie van Nederland met 1,9 miljoen bezoekers per jaar. De prognose is dat er in 2030 circa 3 miljoen bezoekers gaan komen. 

De gemeente en stichting de Zaanse Schans willen met het oog op de toekomst en de verwachte groei van bezoekersaantallen een ontwikkelstrategie opstellen waarbij op dit toekomstbeeld wordt ingespeeld.

Hierbij staan kwaliteit en het erfgoedverhaal centraal, wordt de economische positie van het gebied versterkt, en blijft de Zaanse Schans en omgeving leefbaar en bereikbaar voor zowel bezoekers, bewoners als gebruikers.

Een scenario gekozen

In 2017 heeft de Zaanse Schans samen met de gemeente Zaanstad en een aantal direct belanghebbenden een aantal mogelijke scenario's onderzocht voor de ontwikkelstrategie. Op 20 december 2017 heeft het college van Zaanstad een voorkeursmodel gekozen om verder te ontwikkelen. 

Een goede parkeeroplossing, de mogelijkheid van een iconische voetgangersbrug, een nieuw fietspad langs de Kalverringdijk en een nieuwe hoofdentree van de Zaanse Schans zijn de belangrijkste onderdelen in dit scenario. 

Lees meer over het proces

Lees de strategiedocumenten

Uitgangspunten voor de ontwikkelstrategie

  • Het erfgoed en het historische verhaal van de Zaanse Schans zijn de basis; de kwaliteit daarvan moet worden verbeterd.
  • De mening van wonen, werken en bezoek blijft, want die mix maakt de Schans bijzonder.
  • Sturing van de bezoekersstromen is niet alleen nodig op de Schans zelf, maar ook in de werving en de route en reis er naartoe.
  • Massatoerisme is geen uitgangspunt, maar (grote) groepen en commercie hebben plaats op de Schans.
  • We zetten in op kwaliteit: van erfgoed, faciliteiten (wc's) en openbare ruimte, van gastvrijheid, winkels, horeca en van informatievoorziening.
  • De Zaanse Schans vormt een poort voor de toeristische ontwikkeling van de hele Zaanstreek.

Droombeeld Zaanse Schans

Bureau BVR onderzocht met experts op het gebied van stedenbouw en landschap, cultuurhistorie, museale concepten, verkeer en financiën de uitgangspunten op ruimtelijke mogelijkheden. 

De uitkomst van dit onderzoek is in één toekomstbeeld gevat en heet het Droombeeld. Het brengt in beeld hoe de Zaanse Schans kan groeien, waar ruimte is voor programma, voor plekken en paden, voor water en landschap. En het laat zien hoe we huidige ruimtelijke problemen kunnen oplossen en de toenemende aantallen bezoekers in de toekomst de ervaring kunnen bieden die zij wensen. 

Bekijk het Droombeeld van BVR

Musea op de Zaanse Schans 2030

Wat is de optimale invulling van het museale aanbod van Zaanstad en specifiek op de Zaanse Schans? Bureau TiMe deed een onderzoek en hield daarbij rekening met:

  • De museale locaties
  • De (samenhang van) museale collecties
  • De marketing van de museum (-locaties)
  • De organisatie (efficiëntie, effectiviteit)

Is het mogelijk dat de verschillende museale locaties elkaar versterken of in ieder geval niet beconcurreren? En welke invloed heeft dit op de bezoekersaantallen van de musea en op totaalniveau van de Zaanse Schans?

Lees het rapport van TiMeGa naar Zaanstad.nl